Artifon

Nyhetsarkiv

2024

Artifon på Monitor Roadshow

Artifons AV-team deltog i Monitor Roadshow den 9e april i Göteborg för att utforska de senaste nyheterna och hålla sig uppdaterade på de nyaste innovationerna, som presenterades vid Nordens ledande sammankomst inom AV-teknik. Med deltagare från hela Norden var det även en underbar plattform för kunskapsutbyte och nätverkande.

(april 2024)

Artifon sponsrar Giving People

Artifon sponsrar Giving People som är en hjälporganisation som arbetar för att motverka ekonomisk utsatthet och den barnfattigdom som finns i Sverige

(april 2024)

Artifon närvarar på världens största mässa för AV-system

Nyheter inom AV-tekniken presenteras på den årliga mässan i Barcelona, och ger tillfälle att prata direkt med tillverkare och deras R&D-avdelningar. Hands-on, demorum med provlyssningar och väggar med bildvisningar ger möjlighet att bedöma produktegenskaper som inte ryms inom tekniska specifikationer.

(feb 2024)

Artifon i seminarium om hörhjälpmedel

STTF, tillsammans med Artifon och Göteborgs Stadsteater bjöd in till seminarie med HRF, tillgänglighetskonsulenter, leverantörer av hörhjälpsutrustning, AV-konsulter, arrangörer, producenter och teknikansvariga inom kultur- och mötessektorn.

(jan 2024)

2023

Josefin Lindebrink – ny medarbetare

Vi är glada att kunna stärka vår organisation med ytterligare en erfaren akustiker. Josefin har mångårig erfarenhet inom byggnads- och rumsakustik och examen från Chalmers masterprogram inom ljud och vibrationer. Hon har varit flitig föreläsare inom akustik i Sverige och utomlands och är dessutom aktiv ljudkonstnär med konserter, installationer och uppdrag som kurator över hela världen. Med sina specialkunskaper blir Josefin ett värdefullt tillskott i vårt team

(okt 2023)

Kick off

Den 14-16:e augusti inledde Artifon hösten med en kick off med bl.a. studiebesök på Bergsjöns kulturhus, grupparbeten inom akustik och AV, god mat och dryck, Lisebergsbesök m.m.

(aug 2023)

Christopher Herrey - ny medarbetare

Artifon välkomnar Christopher Herrey till vårt akustikteam. Christopher har nyligen avslutat sina studier på Chalmers masterprogram Sound and Vibration, där han skrev sitt examensarbete om akustiken i små övningsrum. Christopher har innan Chalmers en mångårig bakgrund inom musik och är bl.a. duktigt pianist. Han blir ett värdefullt tillskott på Artifon – välkommen Christopher!

(aug 2023)

Ramavtal med Karolinska Institutet

Artifon har nu ramavtal med Karolinska Institutet.
(maj 2023)

Byggstart för Kalmar kulturhus

Nu är byggnationen igång av Kalmar kulturhus. Artifon har projekterat AV-teknik, scenljus och scenteknik. Kulturhuset innehåller kulturskola, blackbox, danssalar och en större konsertsal med bl.a. ett efterklangssystem för elektroniskt varierbar efterklangstid. Läs mer här
Bild: www.kalmar.se
(mars 2023)

2022

Artifon firar 20-års jubileum

Tiden går fort när man har roligt! Projekt under åren är t.ex. Oslo operan, Malmö Live och Sara kulturhus. Artifons fortsätter att fokusera och leverera specialistkompetens inom hus för scenkonst.
(nov 2022)

Invigning av Bergsjöns kulturhus

Så äntligen var det dags för invigning av det fina kulturhuset i Bergsjön där Artifon projekterat AV, scenljus och scenteknik. Ett hus med bibliotek, kafé, ateljéer, musikstudio och scener för musik, dans och teater.
(aug 2022)

Systemskedet för Nya Konst är klart

Systemhandlingarna Nya Konst i Göteborg är klara och nu startar bygghandlingsprojekteringen. Artifon projekterar rumsakustik och AV-teknik för konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitet. Konstnärliga fakulteten är den största i Skandinavien med en helt unik bredd av utbildningar och forskning, även i ett internationellt perspektiv. Med det nya projektet så samlas fakulteten mitt i staden i ett hus som är specifikt anpassat för verksamheten. Akademiska Hus investerar ca 1,9 miljarder i det nya huset. Läs mer här. Bild Tham&Vidergård arkitekter.
(aug 2022)

Magnus Nilsson - ny medarbetare

Vi är glada att kunna stärka vår organisation med Magnus Nilsson som operativ chef. Magnus har mångårig erfarenhet som konsultchef och kommer närmast från Atea. Han kommer att möjliggöra en stark satsning framåt och vi är väldigt glada att ha honom hos oss. Välkommen Magnus!
(aug 2022)

Tobias Augustsson - ny medarbetare

Vi hälsar Tobias Augustsson välkommen till vårt team. Tobias har mångårig erfarenhet inom byggnads- och rumsakustik och examen från Chalmers masterprogram inom ljud och vibrationer. Med sin kunskap, erfarenhet och entusiasm blir Tobias ett värdefullt tillskott.
(apr 2022)

Sebastian Karlsson - ny medarbetare

Vi är glada att kunna stärka vår organisation och satsa vidare framåt inom AV-teknik och scenljus, genom rekryteringen av Sebastian Karlsson. Sebastian har utbildning inom ljudteknik och kommer senaste från ATEA. Sebastian ger värdefullt tillskott till Artifons team - välkommen Sebastian!
(jan 2022)

2021

Ny orgel i Göteborgs Konserthus

Artifon har varit ansvarig akustiker under projektering och installation av ny orgel på Göteborgs konserthus. Artifons innovativa och unika lösning med baspiporna har gett Göteborgs konserthus en orgel i världsklass. Kom och lyssna vid de kommande orgelkonserterna under hösten.
(sept 2021)

Nya Konst

Artifon har i hård konkurrens tecknat ramavtal inom rumsakustik, AV-teknik och studioakustik med Göteborgs Universitet. I en förnyad konkurrensutsättning har vi fått uppdraget med Nya Konst. I Nya konst kommer Högskolan för Scen och Musik, konsthögskolan Valand och Högskolan för Design och konsthantverk (HDK) samlokaliseras. Delar av Artisten byggs om och delar rivs och ersätts med två nya huskroppar. Bild Tham&Vidergård arkitekter.
(april 2021)

Anders Söderberg - ny medarbetare

Vi är glada att kunna stärka vår organisation och satsa framåt inom akustik, genom rekryteringen av Anders Söderberg. Anders har mångårig erfarenhet inom byggnads- och rumsakustik men även elektroakustik samt examen från Chalmers masterprogram inom ljud och vibrationer. Anders ger värdefullt tillskott till Artifons team - välkommen Anders!
(okt 2021)

Nytt produktionscenter för GöteborgsOperan

Artifon har anlitats som akustiker för projekteringen av två nya stora repetitionslokaler intill GöteborgsOperans magasin på Hisingen. Lokalerna innebär att stads- och regionfinansierade scenkonsthus i Göteborg kan samnyttja resurser. Fler repetitionslokaler frigör mer värdefull scentid i teatrarnas moderhus. En av lokalerna är även tänkt för föreställningar med publik. Bygget pågår (se bild).
(mars 2021)

Artifon flyttar nya till större lokaler

Artifon utvidgar verksamheten och flyttar till nya större kontorslokaler inom samma fastighet i centrala Göteborg. Vi håller nu på att iordningställa med nya arbetsrum och mötesrum. Ny adress är Nils Ericsonsgatan 25, 411 03 Göteborg.
(nov 2020)

Nationalteatern, Oslo

Artifon har i hård internationell konkurrens blivit tilldelat uppdraget som konsult för elektroakustik då Norges främsta teater ska totalrenoveras. Nationalteatern öppnade 1899 och är samtida med Kungliga Operan i Stockholm (där Artifon också är engagerade i renoveringen) som invigdes året före. Just nu slutförs Forprosjektfasen.
(mars 2020)

2020

Ny aula vid Fellingsbros folkhögskola

Fellingsbros folkhögskola ska bland annat bygga ut med ny större flexibel aula för föreläsningar men aulan ska även ge möjlighet för teater- och musikframförande. Dessutom ingår musikrum och klassrum.
Artifon projekterar akustik, AV-teknik, scenljus och scenteknik.
Bildkälla: www.fellingsbro.fhsk.se
(nov 2020)

Kåren

Studenternas Hus, mestadels kallat ”Kåren”, är klassisk kulturmark i Göteborg.
Förutom att det som senare blev Göteborg International Film Festival föddes i dessa lokaler har otaliga konserter, med såväl svenska som internationella storheter (Ingen idé att lista upp dem, det är alldeles för många), gått av stapeln i Stora salen där de fått kämpa med den något tveksamma akustiken.
Men nu är det dags för en uppdatering av lokalerna och vi på Artifon är synnerligen stolta över att ha fått uppdraget att projektera akustik, ljus och scenteknik!
Med tanke på den konsertlokalsdöd som sveper fram över våra städer är det fantastiskt roligt att man från studentkårerna och GU satsar på en uppfräschad konsertlokal som står upp mot nutidens krav.
Och i väntan på det får ni njuta av denna bild från förr, tagen av Erik Lindahl.

(april 2020)

Nya Handels

AV-projektering av nya Handelshögskolan i Göteborg i samarbete med AIX-arkitekter (GU:s programarkitekter). I projektet ingår bland annat flera mycket stora hörsalar, ALC, mötesrum och studieytor. Byggherre är Akademiska Hus.
Bildkälla: Johannes Norlander Arkitektur + Arup
(mars 2020)

ISE Amsterdam 2020

Ola och Erik från Artifon deltog på årets upplaga av ISE i Amsterdam. Flera intressanta nyheter och fortsatt framfart för LED.
(feb 2020)

2019

System designers conference 2019 i Prag

Artifon blev inbjudna och Ola och Jonas från Artifon deltog på System designers conference 2019 i Prag. Konferensen erbjöd bl.a. workshops, föreläsningar och provlyssningar av ljudsystem.
Läs mer här
(nov 2019)

BlackBox på Lyckeskolan, Kinna

Artifon projekterar rumsakustik och AV-teknik för nya aulan på Lyckeskolan i Kinna, Marks kommun. Salen projekteras för att uppfylla Riksteaterns råd och riktlinjer vad gäller "Blå scen". Salen blir rumsfunktionsmässigt likt en Black Box med ca 140 platser.
(juni 2019)

Mälardalens högskola

MDH finns på båda sidor om Mälaren med campus i Eskilstuna och Västerås. I Eskilstuna satsar man nu på byggandet av ett helt nytt Campus som planeras stå klart våren 2020.
I detta projekt har Artifon haft uppdraget att projektera AV-teknik.
Det nya campus Eskilstuna, som är en gemensam ambition mellan MDH och Eskilstuna kommun, är ritat av danska arkitektkontoret 3XN och kommer bl.a. att innehålla 5 st större hörsalar och bibliotek förutom en stor mängd undervisningslokaler och grupprum.
-Det har varit ett väldigt spännande projekt att arbeta med säger Johan Andersson. Ett modernt campus är en komplex byggnad med mycket AV-teknik och det är många saker som ändrar sig i ett så här långt projekt, men vi har haft god hjälp av att ha en tät och bra dialog med beställaren.
(april 2019)

Karolinska Institutet

Artifon har ramavtal som AV-konsulter för Karolinska Institutet. Senaste projektet var hörsal Rockefeller.
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet, med cirka 6 000 helårsstudenter. I Sverige står KI för den enskilt största andelen av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Sedan 1901 utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Karolinska Institutet bedriver forskning och utbildning på två campusområden (Solna och Flemingsberg) och vid flera av länets sjukhus.
(april 2019)

Grand i Ljungby

Artifon projekterade scen- och AV-tekniken vid ombyggnationen av k-märkta teaterbiografen Grand i Ljungby. Installation av all teknik sker under hösten 2019 och omfattar bl.a självbärande motoriserade lingångar, videoprojektor, mixerbord för ljud och ljus, FoH och kallningssystem.
(april 2019)

WorkSpace Sweden, forum för utveckling av arbetsplatser

Under årets forum på Älvsjömässan fick vi möjlighet att, tillsammans med White Arkitekter, medverka med seminariet ”Ett snyggt kontor räcker inte - maxa upplevelsen med fler sinnen”, där Julia Hoflund Engberg, senior lIghtdesigner på White talade tillsammans med vår akustiker Jonas Karlberg om ljud och ljus som en viktig del av arbetsmiljön på ett kontor och hur detta påverkar hälsa, välbefinnande och produktivitet.
(april 2019)

Kulturhuset Ritz

Kulturhuset Ritz i Arvika har öppnat igen efter renovering och ombyggnation.
Artifon har haft uppdraget att projektera akustik och AV i detta projekt där kommunen har satsat 45 miljoner på renovering av husets 2000 kvadratmeter. Dessa inrymmer flera salar; A-salen med teleskopläktare och sittplatser på balkong för 260 personer, en scen för mindre konserter och arrangemang, två möteslokaler för 40 respektive 24 personer och ett annex.
Huset -som byggdes 1967-68 som en kulturscen- har nu genomgått en gedigen renovering av Peab AB i partnerskap med Arvika Fastigheter AB.
I dag är Ritz en modern kulturscen och en mötesplats där föreningar, skolor och andra kan hyra in sig. Själva renoveringen har hämtat inspiration från tiden då huset byggdes, alltså i slutet av 60-talet. Färgval, möbler och detaljer från det ursprungliga Ritz har sparats och sedan använts som förlagor för den nya inredningen.
(mars 2019)

Aleksandra Pyzik - ny medarbetare

Aleksandra förstärker Artifons kompetens inom rumsakustik. Hon kommer senast från Volvo Cars där hon jobbat med bl.a. ljuddesign.
Aleksandra har studerat vid AGH University i Kraków, Polen. Hon har även studerat akustik vid Danmarks Tekniske Universitet och på Chalmers Tekniska Högskola.
På fritiden sjunger Aleksandra i kör och jobbar med inspelningar.
(mars 2019)

Erik Jeppsson - ny medarbetare

Vi är glada över att Erik Jeppsson nu börjat hos oss som AV-konsult. Han har mångårig erfarenhet inom AV - både ljud, bild/film men även ljus och scenteknik/mekanik. Erik kommer senaste från Okero/Andersson & Co. Han har tidigare jobbat både som teateringenjör, inspicient, producent, ljudtekniker samt varit teknisk chef på Pusterviksteatern och på Högskolan för scen och musik (Göteborgs universitet). Erik har stort intresse för såväl teater som film och musik och går gärna på föreställningar på fritiden.
(mars 2019)

SR berättade om samtid och framtid

Artifon var på plats i Studio 4 den 21:a februari när den svenska AES-sektionen tillsammans med Sveriges Radio bjöd på inblickar i SR:s infrastruktur med fokus på AES67 och AoIP.
SR har även sammanställt ett internt akustikkoncept: ”Målet är att skapa en standard för mer enhetlig akustik med hög kvalitet när vi bygger nya och renoverar våra studiolokaler” säger Zakarias Faust, Tf Gruppchef Ljudinfra på Sveriges Radio. En presentation av tillvägagångssätt och urval blev ett uppskattat inslag under kvällen.
(februari 2019)

Artifon expanderar och öppnar kontor i Stockholm.

˗ Vi har redan många intressanta projekt i Stockholm och Mälardalsområdet och vi ser stora möjligheter att växa med vår tydliga inriktning och specialitet. Vi är glada för att Ola Hellmark kommer till oss som ansvarig för Stockholmskontoret. Ola har mycket lång erfarenhet från teatervärlden och de senaste åren som AV-konsult. Hans erfarenhet passar perfekt in i vår nisch, säger Alf Berntson, VD för Artifon.
(januari 2019)

2018

Auditorium Acoustics 2018 i Hamburg

Artifon deltog i den internationella konferensen Auditorium Acoustics som hölls i det nya konserthuset Elbphilharmonie i Hamburg 4-6 oktober. Ca 200 rumsakustiker från 30 länder deltog. Många spännande presentationer och papers gav input till en hel del diskussioner. Vi fick också möjlighet att lyssna på repetition i den stora salen.
(oktober 2018)

2017

Johan Andersson ny delägare

Vi är glada för att hälsa Johan Andersson välkommen till Artifon. Johan har tidigare varit anställd på Artifon och kommer nu tillbaka som delägare. Johan har 10 års erfarenhet som akustik- och AV-konsult och har arbetat med många projekt inom hus för scenkonst som är Artifons specialitet. Han har ett stort musikintresse som kommer väl till pass i många av våra projekt. Vi ser fram emot ett gott samarbete framöver.
(nov 2017)

Artifon tilldelat uppdraget som akustiker för Kungliga Operan

Artifon AB i samarbete med tyska Müller-BBM och Gärdhagen Akustik AB har fått det prestigefyllda uppdraget som akustiker för den genomgripande renoveringen och ombyggnaden av Kungliga Operan i Stockholm. Artifon är ansvarig kontraktspart och förutom det anrika operahuset skall teamet även projektera ett nytt produktionscenter som skall vara gemensamt för Operan och Dramaten med repetitionslokaler, verkstäder mm.
˗ Den rumsakustiska förändring som krävs för att såväl artister som publik ska få den bästa upplevelsen har landat hos ett mycket kunnigt team, Artifon och Müller-BBM. Där har vi stora förhoppningar om en hållbar lösning för akustiken i hela huset, säger Birgitta Svendén, VD/operachef.
˗ Vi är otroligt glada och stolta att ha vunnit dessa utmanande uppdrag i hård internationell konkurrens, säger Alf Berntson, ansvarig akustiker.
(nov 2017)

Chalmers Samhällsbyggnad

Det omfattande ombyggnadsprojektet av Arkitekturhuset och Väg och Vatten 1-byggnaden till nya Samhällsbyggnadshuset på Chalmers campus Johanneberg är nu färdigställt. Artifon har arbetat som akustiker i alla faser under 2013-2017. Ombyggnaden ger nu bättre förutsättningar för samarbete mellan arkitekt- och ingenjörsstudenter. Totalt investerade Akademiska Hus cirka 360 miljoner kronor i ombyggnadsprojektet.
(sep 2017)

2016

Kulturhus Skellefteå

Artifon har fått förtroendet att projektera elektroakustik och AV-system för det nya kulturhuset i Skellefteå.
˗ Vi är glada och stolta över att fått förtroendet och ser fram emot ett spännande uppdrag, säger Alf Berntson. Huset kommer bl.a. att innehålla en flerfunktionssal för 1200 åhörare, en black box för Västerbottenteatern och flera mindre publika lokaler. Läs mer på kommunens webbplats om kulturhuset
(oktober 2016)

Presentation av akustikåtgärder i Göteborgs Konserthus

Den 12 oktober presenterade Alf Berntson förstudien om upprustning och förbättringsmöjligheter av akustiken i Göteborgs Konserthus för intresseföreningen Göteborgs Symfonikers ambassadörer. Presentationen hölls i Viktor Rydbergssalen där de också fick höra om akustikarbetet med stolsbytet som nyligen genomförts. Tack för stort intresse och många initierade frågor!
(oktober 2016)

System designers conference 2016 i Valencia

28-29 september deltog Artifon i den elektro-akustiska konferensen System Designers Conference i Valencia. Många spännande föredrag om efterklangssystem, 3D-ljud, digitala ljudnätverk mm presenterades. Vi kunde också lyssna till flera ljudande demonstrationer. Konferensen hölls i Valencias spektakulära operahus Palau de les Arts Reina Sofia och i Berklee College of Music som ligger i den fantastiska stadsparken skapad av arkitekten Calatrava.
(sep 2016)

Presentation om timing för GöteborgsOperans orkester

Artifon har haft glädjen att nyligen kunna genomföra ett forskningsarbete mha vår examensarbetare Emma Lidar från Chalmers. Arbetet handlade om timing i symfoniorkestrar och genomfördes i samarbete med musikhögskolans orkesterutbildning. Här en bild från vår presentation om vårt arbete för GöteborgsOperans orkester. En mycket intressant diskussion följde om operamusikernas erfarenheter.
(oktober 2016)

Kungliga musikhögskolan i Stockholm

Nya flotta lokaler med en bruttoaarea på 21000 kvm håller på att färdigställas för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Musikhögskolan har anlitat Artifon för att projektera förfrågningsunderlag för upphandling av högtalarsystem och mixer i de tre konsertsalarna.
– Vi är glada att vi fått förtroendet att projektera ljudsystem för ytterligare ett musikhus där kraven är mycket höga. Detta projekt ligger helt i linje med vår specialitet, säger Alf Berntson, VD för Artifon. Läs mer och se video på arkitekten AIX hemsida.
(september 2016)

Nya stolar invigs i Göteborgs konserthus

På torsdag 15 september invigs de nya akustiskt optimerade stolarna i konserthuset. Efter 15 månader sen projekteringen av de nya stolarna, nytt golv och nya tilluftsdon påbörjades är det äntligen dags att höra, se och känna resultatet. Bl.a. får vi höra violinisten Baiba Skride spela Sibelius violinkonsert. En värdig premiär! Läs om stolsbytet i Göteborgs Symfonikers konsertmagasin Podiet nr 4 2016, på GSO:s hemsida, orkesterchefens blogg, kommunkationschefens blogg och i GP 160914
(sep 2016)

Invigning av Partille Arena

16-24 september invigs Sveriges modernaste arena. Med två hallar, en bowlinganläggning, ett gym och en stor restaurang är Partille arena framtidens mötesplats där kultur, nöje och idrott förenas. Artifon har varit totalentreprenören Skanskas akustiker och AV-konsult. Läs mer på Partille Kommuns hemsida och på Partille Arenas hemsida. Se en video här och en extra kul här.
(september 2016)

Exjobb om timing i symfoniorkestrar

Artifon handleder examensarbetaren Emma Lidar från masterutbildningen på Teknisk Akustik på Chalmers. Syftet med arbetet är att undersöka den relativa betydelsen av att musikerna hör varandra, ser varandra och deras gemensamma inre puls för att kunna spela synkroniserat. Undersökningen utförs i samarbete med masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel på musikhögskolan i Göteborg. Fredag 19 augusti kl 10.00 presenterar Emma sitt arbete på Teknisk Akustik på Chalmers. Välkomna!
(augusti 2016)

Göteborgs Konserthus

Teamet Artifon + Müller-BBM har i hård internationell konkurrens blivit tilldelade det prestigefyllda uppdraget som akustikkonsulter för renovering, förbättring och tillbyggnad av Göteborgs konserthus. Nu pågår byte av golv och stolar i stora salen och Stenhammarsalen. Akustikmätningar i salarna utan stolar har precis genomförts. Läs om stolsbytet i Göteborgs Symfonikers konsertmagasin Podiet nr 4 2016. Se Pressklipp
(augusti 2016)

Nya referensbroshyrer

Nu har vi tagit fram fem nya broschyrer om intressanta referenser. Ladda ner lågupplöst pdf eller maila om du vill ha tryckta blad. Läs om akustikåtgärder i Eric Ericsonhallen i Stockholm, ombyggnad av Backa Teater i Göteborg, ombyggnad av varvslokaler i Göteborg till landets största replokalkomplex för rockband, om- och tillbyggnad av Musikhögskolan Ingesund i Arvika, ljud,- bild- och inspicientsystem i nya konserthuset Malmö Live. Ladda ner här
(maj 2016)

Artifon utsedda till AV-konsulter för Mälardalens Högskola

Artifon har blivit tilldelade uppdraget som AV-konsult för högskolans nya lokaler i Eskilstuna.
˗ Vi är glada och stolta över att vi vunnit den offentliga upphandlingen och ser fram emot ett spännande uppdrag, säger Alf Berntson. Det firades med bubbel på kontoret.
Mälardalens Högskola är en av Sveriges större högskolor, med 14 000 studenter, 73 professorer och 900 anställda. Campus Eskilstuna har ca 4 000 studenter och 290 anställda varav 17 är professorer.
(april 2016)

Seminarium om Malmö Live på LLB 2016

Alf Berntson kommer att hålla ett seminarium på Ljud-, Ljus- och bildmässan i Stockholm den 12 maj. Han presenterar ljud-, bild- och styrsystemen i Sveriges nyaste och största konserthus som invigdes i augusti 2015. Visionen var att bygga ett konserthus i klass med de bästa i världen. Resultatet är en fantastisk byggnad fylld med avancerad teknik.Här får du höra hur alla AV-system blev till från de första idéerna till det slutliga resultatet.
Läs mer på LLB-mässans hemsida.
Läs mer om projektet...
(mars 2016)

Malmö Live Årets Bygge 2016

Malmö Live vann Årets Bygge 2016. Priset utses av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. I motiveringen av vinnaren har man bland annat lyft fram ett lyckat samarbete, trots en komplex situation med många inblandade parter. Vi är stolta för vårt bidrag med projektering av de viktiga ljud- och bildsystemen. Konserthusdelen är Artifons största AV-projekt, sedan operan i Oslo. Den nya anläggningen har bland annat 80 kilometer kabel, 109 uttagsboxar och hundratals högtalare.
Läs vårt pressmeddelande
Läs mer på Malmö Lives hemsida
Läs mer om projektet...
(mars 2016)

2015

Auditorium Acoustics Paris

Artifon deltog i den internationella rumsakustikkonferensen Auditorium Acoustics som i år hölls i det splitter nya konserthuset La Philharmonie i Paris. Många spännande bidrag presenterades från hela världen inklusive vår inledande analys av akustiken i Göteborgs Konserthus. Särskilt fokus var naturligtvis på det nya konserthuset i Paris där vi bl.a. njöt av Saint-Saëns orgelsymfoni.
(okt 2015)

Sankta Maria kyrka Helsingborg

Mariakyrkan är Helsingborgs äldsta kyrka och uppfördes på 1100-talet i romansk stil. På 1400-talet ersattes denna av en treskeppig gotisk tegelkyrka, men sandstensblock från den äldre kyrkan finns delvis kvar. Artifon är anlitade för projektering av ny ljud- och bildanläggning. Att få till bra och tydligt ljud anpassat till dagens användning är en stor utmaning. Bilden visar mätning av hörslingan.
(okt 2015)

Christinateatern i Kristinehamn

Christinateatern, som är Kristinehamns scen för talteater, musikal, dans performance och musik behöver rustas upp. Salong och scenhus planeras att byggas om förbättras och byggnaden i allmänhet renoveras. Artifon ansvarar för akustikfrågor i det pågående arbetet med att ta fram ett kalkylerbart underlag.
(aug 2015)

Orkesterskärmar

Artifon har haft glädjen att handleda examensarbetarna Erik Arvidsson och Helena Ask som utvecklat ett koncept för reglering av ljudnivåer för musiker i en symfoniorkester. Produktutvecklingsprocessen utmynnade i en skärm som placeras på golvet, där den undre delen består av trä och den övre delen av transparent polykarbonat. Trädelen innesluter en ljudabsorbent och vardera sidan består av två slitsade träskivor med spjällfunktion som gör att skärmens akustiska egenskaper kan regleras.
(aug 2015)

Kyrkor i Lidköping

Artifon har projekterat ljud- och styranläggningar för tre kyrkor i Lidköping - S:t Nicolai kyrka, S:ta Maria kyrka och S:t Sigfrid kyrka. Senast i raden är den stora S:t Nicolai kyrka (se bilden) där installation pågår.
(okt 2015)

Ombyggnad för Socialhögskolan på Lunds Universitet

På Socialhögskolan i Lund ska Teologen byggas om och delvis byggas till. Det anrika huset från 1920-talet, som ursprungligen var centralkök för Lunds lasasett, skall nu intrymma ny hörsal, öppna studiemiljöer med café samt två kontorsplan. På uppdrag av Akademiska hus arbetar Artifon med akustikprojekteringen i det inledande programhandlingsskedet.
(sep 2015)

Erikslundsskolan Göteborg

Artifon är akustiker för om- och tillbyggnad av Erikslundsskolan på Hisingen. Projekteringen innefattar bl.a. externbullerberäkningar från installationer på tak, rumsakustiska beräkningar av buller i matsalen från utrustning i intilliggande storkök, speciallösningar kring nya fläktrum i befintlig del. Skolan skall stå färdig för inflyttning under 2016.
(aug 2015)

Chalmers Samhällsbyggnad

Artifon har i uppdrag att projektera akustiken projektet Chalmers samhällsbyggnad. Ombyggnadsarbetet är en del i underhåll av byggnaderna, men innebär också att gamla A- och V-sektionen "byggs ihop" för ökad samverkan mellan institutionerna. De akustiska utmaningarna består i att hantera flexibilitet och stora öppna ytor, samtidigt som de konventionella akustikkraven i läromiljöer skall uppnås. Beställare är Akademiska Hus.
Mer info finns på Akademiska Hus hemsida.
(juni 2015)

Eric Ericsonhallen, Stockholm

De projekterade åtgärderna för att förbättra akustiken i Eric Ericssonhallen är nu genomförda med ett mycket lyckat resultat. En elegant, helt transparent höj- och sänkbar reflektor bryter fokuseringen från takkupolen och draperier möjliggör varierbar akustik. Officiell invigning av nya akustiken blir den 21 maj 2015.
(maj 2015)

Ritz, Arvika

Anrika Ritz i Arvika ska byggas ut med större teatersalong och scenhus. Samtidigt görs ombyggnad och uppfräschning av befintliga lokaler. Artifon har fått i uppdrag av Arvika Fastighets AB att ansvara för akustiken i projektet.
(feb 2015)

Nyanställd

Vi hälsar Malin Ridderstad välkommen som ny medarbetare. Malin kommer att arbeta som AV-konsult och breddar vår kompetens ytterligare med sin långa erfarenhet av ljus.
(april 2015)

2014

Partille Arena

Artifon har fått uppdraget av Skanska att detaljprojektera akustik och AV-anläggningar i Partille nya arena.
(feb 2014)

Stadsbiblioteket Göteborg

Artifon arbetade som akustiker i programskedet med den omfattande om- och tillbyggnaden av Stadsbiblioteket som stod invigdes 23 april 2014. Det nya huset är 3000 m2 större, en ökning med 30 %. Nu finns mer plats för alla besökare, barn- och ungdomsavdelningarna är dubbelt så stora och det finns nya scener, fler grupprum, läsplatser mm.

2012

Besiktningsmätningar på Virginska skolan i Örebro

Virginska skolan i Örebro är riksgymnasiet för döva och hörselskadade. Artifon har fått i uppdrag att utföra besiktningsmätningar av akustiken.
(okt 2012)

Studieresa till Berlin

Artifon åker på studieresa till Berlin och kommer besöka och uppleva akustiken i både Berliner Philharmonie och Konzerthaus. I Philharmonien kommer vi avnjuta Gershwins 'Porgy and Bess' uppfört av Berliner Philharmoniker under ledning av Simon Rattle.
I Konzerthaus kommer vi få höra verk av Max Bruch, Elliott Carter och Anton Bruckner uppfört av Staatskapelle Berlin under ledning av Daniel Barenboim.
(sept 2012)

JS Recording

Artifon anlitas av studioägare Jörgen Stridh i Markaryd/Bjärnum. Åtgärderna ska leda till bättre återgivning av låga frekvenser i studions kontrollrum. Projekteringen skall även utreda vilka ytor som leder till de upplevt starka reflexerna på mixplats.
(aug 2012)

Monkey song production

Artifon anlitas av studioägare Stefan Bladh på Monkey song production i Hässleholm för att projektera förbättringsåtgärder i studions kontrollrum. Åtgärderna ska leda till ökad tydlighet och genomsiktlighet på mixplats.
(aug 2012)

Växjö Domkyrka

Artifon har fått uppdraget att projektera ny ljudanläggning för Växjö Domkyrka.
(feb 2012)

Akustikkurs för ljudtekniker

Artifon håller en 3-dagars kurs om akustik i inspelningsstudior på ljudteknikerutbildningen hos Recordia i Varberg.
(feb 2012)

2011

Malmös nya konserthus

Artifon har projekterat systemhandling för ljud-, bild och inspicientsystem för Malmös nya konserthus.
(sept 2011)

Inflyttningsfest!

Artifon har flyttat till nya fina kontorslokaler på Norra Hamngatan 40, ovanför Japan Photo, vid Drottningtorget.
(sept 2011)

Knarvik Kirke

I staden Knarvik utanför Bergen i Norge, projekterar Artifon ny lyd- och bildeanlegg för Knarviks nya kirke.
(sept 2011)

Lunds Domkyrka

Artifon har projekterat ny ljudanläggning för Lunds Domkyrka. Anbudsutvärdering håller nu på att slutföras tillsammans med församlingen.
(maj 2011)

Hur låter rummet?

Frapett Produktion AB arrangerar en serie seminarier kring akustik och inredning, för inbjudna arkitekter och inredare. Artifon föreläser på temat inredningsakustik.
(maj 2011)

Ängås skola

Artifon projekterar akustiken vid om- och tillbyggnad av Ängås skola på Orust. Skolans nya delar kommer att ha naturlig ventilation, vilket är en utmaning även akustiskt.
(maj 2011)

Fässbergsgymnasiets aula

Den befintliga aulan på Fässberggymnasiet i Mölndal skall renoveras och byggas om. Lokalen ska användas för verksamheter med vitt skilda rumsakustiska krav, därför projekteras även ett efterklangssystem vid sidan om övrig elektro- och rumsakustik.
(maj 2011)

Backa Teater i Göteborg

Stora scenen på Backa Teater är en helt flexibel s.k. black-box som används för en till tre samtidiga uppsättningar. Artifon har genomfört en behovsanalys, detalprojektering och tagit fram en anbudshandling som underlag för upphandling. Ombyggnad av teatern kommer att genomföras under juli.
(maj 2011)

"Hörbarhet för publiken"

En kursdag för inspicienter och tekniker som vill lära sig mer om hur man skapar ljudbilder som publik med nedsatt hörsel kan ta till sig. Hur kan man arbeta med ljud så att det är skonsamt för örat?
(april 2011)

Stockholms Stadsteater

Artifon har fått uppdraget att ta fram komplett förfrågningsunderlag för upphandling av ramavtal för ljud- och ljusutrustning.
(jan 2011)

Ny medarbetare på Artifon

Vi är glada över att ha fått en ny erfaren akustiker som medarbetare. Maria Carlsson tillför ny kompetens genom att som arkitekt se till helheten och skapa miljöer som tillfredsställer både ögat och örat. Maria kommer närmast från WSP akustik.
(jan 2011)

2010

Borås stadsteater

Artifon projekterar ny Black Box och AV-teknik för Borås stadsteater.
(nov 2010)

Ombyggnation av Lagerhuset för Pusterviksteatern

Lagerhuset har byggts om och anpassats för Pusterviksteatern. Artifon projekterade akustiken samt ljud- och bildanläggningar.
(nov 2010)

Backa Teater i Göteborg

Stora scenen på Backa Teater är en helt flexibel s.k. black-box som används för en till tre samtidiga uppsättningar. Artifon har genomfört en behovsanalys och tagit fram krav för att förbättra akustiken.
(sept 2010)

Ensemblesal på GöteborgsOperan

Artifon utreder förbättringar av akustiken i repetitionsrummen för ensemblerepetition. En genomarbetad behovsanalys med sångare och pianister lägger en säker grund för rätt åtgärder.
(sep 2010)

Noréns Folkteatern blir Sveriges modernaste teater

Bara fantasin sätter gräns för vad som kan framföras på Folkteatern i Göteborg när den nyinvigs på lördag. Artifon har designat akustiken och de toppmoderna ljud- och inspicientsystemen.

När Folkteatern i nyinvigdes med Lars Noréns Orestien den 13 mars, var det inte många som kände igen sig. Teatern har genomgått en fullständig förändring för att bli en modern teater, anpassad efter dagens behov av flexibla lösningar.

Stora salongen som tidigare var en fast »tittskåpssalong» har nu blivit en så kallad black-box, som kan ställas om för flera olika scenbehov. Dessutom har foajén byggts om och en ny, mindre scen har byggts till.

»Jag såg en stor fördel i att ha en konsultfirma som både kan ljudteknik och ljudsystem, samtidigt som de var rumsakustiker. De har förmågan att tänka sig in i både slutresultatet i huset och de rent tekniska lösningarna för ljuddistribution. Vi är väldigt nöjda över att vi valde Artifon som konsult för Folkteatern.»
Teknisk chef, Bertil Klevner

– Det är en utmaning att åstadkomma bra akustik i så maximalt flexibla salonger som på Folkteatern, säger Alf Berntson, vd för Artifon. En flexibel scen ställer också större krav på anpassning av de tekniska lösningarna, då den ska fungera i en rad olika situationer. På en teater av idag måste skådespelarnas repetitioner kunna fortgå ostört, samtidigt som skolklasser är på studiebesök i lokalerna och en scen »dukas» intill.Detta är möjligt att genomföra, men det ställer stora krav på ljudisoleringen som därför har varit en av Artifons viktiga insatser i skapandet av nya Folkteatern. Artifon har också tagit fram alla de tekniska lösningarna för exempelvis kallning, medlyssning från scenerna, intercom, ljudförstärkning, ljudinspelning samt inspicientstyrsystemet som är navet i föreställningstekniken.
– Nu upplever man att ljudet kommer direkt från skådespelarna och inte från högtalarna. Det är ett stort steg mot det perfekta teaterljudet. Vi löste det genom ett helt färskt automatiskt ljudsystem för så kallad källorienterad förstärkning, säger Alf Berntson. Alla skådespelarnas position bestäms med hjälp av små bärbara radiosändare som sänder signaler till fyra antenner. Positionen styr sedan en nivå och fördröjning i en matrismixer i realtid. Systemet utnyttjar den s.k. lagen om första vågfronten som innebär att det ljud som når lyssnaren först bestämmer riktningsuppfattningen.
– Vid gatuteater, då publiken sitter på längden och på båda sidor om scenen, är ett bra källorienterat ljudsystem helt nödvändigt för att få både naturligt och tydligt ljud, säger Alf Berntson.
(april 2010)

LLB seminariedag

Den 17 maj 2010 arrangerar LLB en seminariedag. Alf Berntson på Artifon kommer medverka i en seminariedebatt om "Offentlig upphandling".
(april 2010)

NorrlandsOperan

Vi är glada för förtroendet att utreda förbättringar av podieakustiken i NorrlandsOperans konsertsal och operasalong. Fokus läggs på orkesterns arbetsmiljö.
(sep 2010)

Kungsgymnasiet, Jönköping

Artifon projektering kontrollrum och inspelningsstudio då Kungsgymnasiet flyttar till nya lokaler.
(april 2010)

BNAM i Bergen 10-12 maj

Med hjälp av två examensarbetare från masterprogrammet Sound and Vibration på Chalmers har Artifon gått till botten med hur trumpetare upplever akustiken i övningsrum. Spännande resultat från forskningsarbetet kommer presenteras på konferensen Baltic Nordic Acoustic Meeting, som i år är i Bergen, Norge.
(april 2010)

Domkyrkan, Lund

Programhandling är slutförd och detaljprojekteringen drar nu igång.
(mars 2010)

Akustik i övningsrum

Artifon går till botten med hur trumpetare upplever övningsrum. Med hjälp av två examensarbetare från masterprogrammet Sound and Vibration på Chalmers försöker vi hitta den optimala akustiken och vilka objektiva parametrar som korrelerar mot den upplevda ljudmiljön.
(feb 2010)

Betlehemskyrkan, Karlstad

Betlehemskyrkan i Karlstad anlitar Artifon och Skanark i en förstudie till ombyggnation.
(jan 2010)

2009

Volvofinans bank, Göteborg

Rumsakustik i öppna kontorslandskap blir allt vanligare. Artifon utred just nu ljudmiljön hos Volvofinans bank.
(aug 2009)

Korsalen, Kungliga Operan i Stockholm

Bygget av korsalen är snart avslutat. Slutprovningar och finjustering av akustiken tillsammans med operakören kommer att göras i början på hösten. Läs mer i artikeln från tidskriften Byggnadsarbetaren (nr 6, 2009):

Folkteatern i Göteborg

Artifon har fått förtroendet att projektera akustik samt ljud-, bild- och inspicientsystem för en omfattande om- och tillbyggnad av Folkteatern. Bygget är i full gång och i början av hösten skall AV-entreprenörer upphandlas.
Läs mer här
(aug 2009)

Forskning om ljudnivåer för orkestermusiker

Artifon har nyligen avslutat ett forskningsprojekt tillsammans med Örebro universitet om vilka ljudnivåer orkestermusiker utsätts för.
(juni 2009)

Aula på Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg

Artifon projekterar akustiken vid ombyggnation och renoveringen av stora aulan på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
(jun 2009)

Nytt konserthus, kongressanläggning och hotell i Malmö

Artifon medverkar i prestigefylld tävling om ny konsert-, kongress- och hotellanläggning i Malmö. Vi deltar i ett av fem konsortier som har blivit utsedda att delta.
(maj 2009)

Domkyrkan, Lund

En akustisk utmaning. Artifon utreder förutsättningar, behov och kvalitet för den framtida ljudanläggningen och rumsakustiken.
(maj 2009)

LLB -09

Den 13-15 maj arrangerades LLB’09 - nordens största mässa för ljud, ljus och bild. Alf Berntson på Artifon höll ett seminarium om ljud-, bild- och styrsystemen för den nya operan i Oslo. Den avancerade tekniken med spännande och unika lösningar avslöjades. Bl.a presenteras ljudsystemen med källorienterat ljud med radiotracking av sångare och styrsystemet för inspicienterna som möjliggör avancerad samordnad styrning av ljud-, ljus- och cuesignaler.
(maj 2009)

Rockverket, Göteborg

Artifon ansvarar för akustikprojekteringen av 20 nya replokaler för rockmusik i ett samverkansprojekt mellan Älvstranden utveckling och ABF.
(apr 2009)

2008

Högsta kreditvärdighet från UC

Vi är stolta över att ha Artifon har fått intyg om högsta kreditvärdighet – riskklass 5 - från UC. UC Riskklass klassificerar företagen mellan 1 och 5, där 5 innebär lägsta risk. Riskklasserna grundar sig på UC Riskprognos och är en översättning av prognosens intervallsindelning.
(nov 2008)

Filadelfiakyrkan i Stockholm

Artifon projekterar förbättring av rumsakustik och ljudanläggning i Filadelfiakyrkan - en av Sveriges största frikyrkor.
(nov 2008)

Auditorium Acoustics i Oslo

Alf Berntson på Artifon medverkade i den internationella konferensen Auditorium Acoustics i oktober 2008. Alf presenterade Artifons arbete med operahuset i Oslo.
Läs mer under uppdrag
(okt 2008)

Artifon på NOTT-08

Artifon medverkade vid årets stora händelse inom teaterteknik NOTT 08, arrangerad av Svensk teaterteknisk förening, i Stockholm 29 maj till 1 juni 2008. Under samtliga dagar fanns Artifon på plats med monter och personal, där besökaren bland annat fick information om hur vi arbetade med ljud-, bild- och inspicientsystem för Den norske opera og balett. Under NOTT 08 medverkade Artifons VD Alf Berntson vid två seminarier. Det första om Show Control, huvudsakligen om inspicientsystemet vid Den norske opera, tankarna bakom och om hur projekteringen gick till. Det andra om källorienterat ljud dvs hur man automatiskt kan få förstärkt ljud att upplevas komma från artisterna på scenen och inte från högtalarna.
(juni 2008)

Fullmatad broschyr om Oslooperan

Nu har vi släppt vår nya informationsbroschyr som helt handlar om Artifons mångåriga uppdrag för Den norske opera og balett, i Oslo.
(maj 2008)

Öppningsgala på nya Oslo Operan

å var det äntligen dags! Efter alla års planering och byggande invigs Oslos fantastiska operahus torsdag den 10 april 2008. Då bjuds urpremiär för alla som bidragit till att skapa den vackra operan.
Läs mer under uppdrag
(feb 2008)

ABBA-museum

ABBA the Museum blir ett modernt museum och ett interaktivt upplevelsehus med ABBA som tema. Artifon AB ansvarar för akustikprojekteringen när det gamla tullhuset vid Slussen i Stockholm byggs om. Uppdraget innebär planering med ljudmiljön i centrum, detaljprojektering pågår just nu.
Läs mer på museets hemsida
(feb 2008)

Hotel Post, Göteborg

Göteborg får sitt mest påkostade lyxhotell någonsin när anrika centralposthuset byggs om. Ljudet är centralt för att både skapa rätt känsla i den inbjudande lobbyn, och för att ge maximal hörbarhet i de väldiga konferenssalarna. Artifon i samarbete med Gärdhagen Akustik ser till att ljudmiljön blir den bästa.
(feb 2008)